Voordat ik de warmtepomp had, maakte ik al jaren gebruik van Evohome. Ik vind het een fantastisch systeem omdat ik per kamer in ons huis de gewenste temperatuur kan instellen. Zo zorg ik dat in de ochtend de woonkamer alvast warm is, en in de avond de slaapkamers licht verwarmt worden (indien nodig).
Toen ik overstapte naar de warmtepomp, bleek dat Evohome de warmtepomp veel meer laat pendelen dan nodig is. Pendelen is het aan en uitzetten van de warmtepomp in een korte periode. Dit verkort de levensduur van de warmtepomp en gebruikt meer energie. Dat wilde ik niet.
De oplossing was om de Evohome relais thermostaat in te lezen zodat mijn print weet hoeveel procent % warmtevraag er is vanuit Evohome. Als Evohome bijvoorbeeld maar 1% warmtevraag nodig heeft, kan je beter even wachten totdat dit is opgelopen naar bijvoorbeeld 40%.
Want bij 1% betekend het ook dat de verwarmingskranen van je verwarmingen in je huis slechts 1% open staat. Er is dan ook geen goede water circulatie mogelijk doordat de verwarmingen in mijn huis geknepen zijn. En een warmtepomp wilt juist maximale waterflow hebben voor een optimaal rendement. Maar dat kan alleen als de kranen van de verwarmingen voldoende open staan.
In ons huis merkte ik, proefondervindelijk, dat van 1% tot 40% de warmtepomp gewoon uit moest blijven. Want anders ging de warmtepomp aan, soms voor slechts 10 seconden, om vervolgens direct uit te gaan omdat de gewenste temperatuur al bereikt was.
Nu wacht mijn print net zolang totdat Evohome 40% of meer warmte vraagt voordat mijn print de LG Therma V aan zal zetten. Dit zorgt voor veel minder pendelen