Dit jaar 2022 ben ik met ons jaren ’60 woning volledig van het gas af gegaan. Omdat er zoveel keuzes zijn voor een warmtepomp vond ik de weg er naar toe niet makkelijk. Ik was bezorgt om letterlijk in de kou te staan als ik een verkeerde keuze zou maken en ik was bang om overlast te veroorzaken met het geluid van de warmtepomp.
Ik heb uiteindelijk de gok gewaagd en achteraf kunnen we concluderen dat we honderden euro’s hebben bespaard aan gas-stook kosten. We hebben net de eerste winter erop zitten en we hebben geen dag in de kou gezeten….
Wat hadden we eerst?
Hiervoor hadden we een HR Combiketel van het merk Vaillant Ecotec PLUS. Deze ketel kwam uit het jaar 2014 en heeft sindsdien altijd perfect zijn werk gedaan met zeer weinig onderhoudskosten. Zonder moeite kon de ketel ons bad vullen met warm water en onze 2 stortdouches konden tegelijk aan staan. Ook tijdens de winters hadden we niets te klagen, het kreeg ons huis perfect op temperatuur. Kortom, gewoon een heel goed product, behalve dat het op gas werkte.
Wat voor huis gaat het om?
Wij hebben een tussenwoning met 2 verdiepingen (3 woonlagen). We hebben geen vloerverwarming (helaas) en het totale oppervlakte is bijna 200m2. We verwarmen elke kamer van de woning 24 uur per dag omdat we wonen en werken vanuit huis:
- De woonkamer is 50m2 en staat standaard op 22 graden ingesteld.
- De werkkamer van 70m2 staat op 20 graden.
- De 3 slaapkamers samen zijn ca 40m2 en staan op 16 a 18 graden.
- Wat wij niet verwarmen is de badkamer, de hal, gangen en WC’s.
Ik realiseer mij goed, dat wij vrij hoge temperaturen hebben in onze woning. Dit ligt vooral aan mij, omdat ik het heerlijk vind om een warm huis te hebben.
Temperatuur verschil
Wellicht het allerbelangrijkste om te realiseren bij een warmtepomp, is dat de temperatuur van het water niet warmer dan 58 graden kan worden terwijl een gasgestookte CV ketel makkelijk de 90 graden kan aantikken. Dit betekend dat bestaande verwarmingen in de woning minder warm zullen worden: niet warmer dan 58 graden.
Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is belangrijk dit te realiseren dat er hierin een verschil zit. Liefst wil je de temperatuur nog lager dan de maximale 58 graden. Want hoe minder warm het water hoeft te worden, hoe minder energie er nodig is omdat de warmtepomp efficiënter werkt bij een lagere temperatuur.
Uiteindelijk gaat het erom dat je het huis warm krijgt met zo een zo laag mogelijke temperatuur voor de warmtepomp. Wij kwamen proefondervindelijk achter, dat bij de koudste winter afgelopen 2022 (ca -5 buiten), het water 45 graden moest zijn om ons huis aangenaam warm te houden. En bij warmere dagen rond de +7 graden, dan was 40 graden watertemperatuur meer dan genoeg. We hadden nog een ruime marge ten opzichte van de maximale temperatuur wat de warmtepomp kan leveren.
Comfort
Iets waar ik vooraf niet aan had gedacht, is dat ik het comfort met een warmtepomp veel prettiger vind dat de oude gasgestookte CV ketel. Dit komt omdat wij met de oude ketel ervoor kozen om nachtverlaging toe te passen waardoor de temperatuur in ons huis schommelde gedurende de dag.
Met de warmtepomp hoef je niet meer aan nachtverlaging te doen. Het fijnste werkt een continue temperatuur waardoor de warmtepomp langzaam en efficient zijn warmte kan maken voor ons huis. Het resultaat? Een continue temperatuur in de woning, de hele dag door. Had ik niet vooraf verwacht, maar het is bijzonder fijn om te hebben.
Wat voor verwarmingen hebben wij?
Ons gehele huis is uitgerust met verwarmingen die gemonteerd zijn aan de muur. Het is van het type Jaga Strada. Hieronder enkele foto’s hoe deze verwarmingen eruit zien. Ze komen tegenwoordig vrij vaak voor bij nieuwbouw en renovaties vanwege hun mooie uiterlijk en installatie gemak.
TIP: Je ziet ze geregeld als 2e hands op marktplaats aangeboden worden bij woningen waar vloerverwarming wordt aangelegd.
Deze verwarmingen zijn geschikt voor lage temperatuur verwarming (LT) wat goed aansluit op een warmtepomp.
Jaga DBE Boost
Je kunt deze verwarmingen ook, indien nodig, voorzien van een booster. Wat er dan gebeurd is dat er een kleine ventilator ingeschoven wordt bij de verwarming. Hierdoor kan het water temperatuur van de warmtepomp nog lager worden waardoor er nog meer energie bespaard kan worden. Gelukkig hoeft niet alles in een keer en kunt u zo elk jaar een klein beetje uitbreiden met deze booster kit.
Deze boost bleek uiteindelijk alleen maar nodig in een van de werkkamers op de begane grond omdat het daar tijdens de vrieskou (-5 C) net niet warm genoeg werd (het bleef steken rond 17 a 18 graden). Na het plaatsen van de boost ventilator, merkte je een groot verschil en werd de ruimte eenvoudig 20 graden, ook bij -5 graden buiten.
Isolatie in onze woning
Geregeld heb ik gehoord en gelezen dat je niet aan een warmtepomp moet beginnen voordat de isolatie van je woning op orde is. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Als je maar zorgt dat je warmtepomp genoeg warmte kan leveren, kan je elk huis warm krijgen. Ook slechter geïsoleerde woningen. Natuurlijk is het verstandig te isoleren, want dat voorkomt warmteverspilling. Maar met de huidige hoge gasprijzen van bijna 2.50 euro per kuub, kan het lonen om eerst de warmtepomp te plaatsen zodat u in ieder geval geen gas meer gebruikt. Uiteindelijk is het een keuze wat de portemonnee toelaat en kijken waar je de meeste besparing mee kan maken.
De isolatie van onze woning is naar mijn idee redelijk. Met redelijk bedoel ik:
- HR++ glas: Vrijwel alle glazen ramen zijn van het type HR++ dubbelglas. We hebben op dit moment nog 3 glazen ruiten die nog uit de jaren ’90 komen, dat is wel dubbelglas, maar geen isolatieglas. Eentje ervan staat in de woonkamer, de andere twee in de slaapkamer.
- Dakisolatie: Ons huis heeft een dunne isolatie laag op het dak liggen. De isolatie is 7cm dik PIR isolatie die aan de bovenkant van het dak is geplaatst. Helaas is achteraf gebleken dat er tussen het dak en ons plafond, een ruimte van ca 25 cm te zitten wat continue geventileerd wordt met buitenlucht. Daardoor is naar mijn idee de hele 7cm dakisolatie zinloos. Het voelt alsof je een dikke deken kiest in bed en vervolgens zet je de deken aan 2 kanten open voor ventilatie. En dat werkt niet. Dus ik classificeer daarom ons dakisolatie als matig tot slecht.
- Vloerisolatie: Ons huis heeft geen vloerisolatie. Dit komt omdat wij geen kruipruimte hebben en omdat wij de woonkamer op de 1e verdieping hebben. Op begane grond is ons kantoor.
- Tussenisolatie: Dit is een bijzondere vorm van isolatie. Tussen onze woonkamer (1e) en slaapkamers (2e) is er maar liefst 18cm steenwol isolatie geplaatst tussen de houten balken. We merken heel goed dat de warmte in onze woonkamer nauwelijks tot niet ontsnapt naar onze slaapkamers.
Nooit in de kou: warmteverzekering met een backup.
Omdat het voelde dat we een gok maakte met de overstap naar een warmtepomp, hebben we ervoor gekozen om de huidige gasgestookte CV installatie intact te laten. In ieder geval voor een jaar. Mocht er dan toch iets niet werken met de warmtepomp, dan kunnen we de stekker van de CV ketel in het stopcontact stoppen en dan werkt het vanzelf weer zoals vanouds. Let op, het is dus geen hybride installatie. We hebben beide systemen parallel geplaatst en daardoor kan er eenvoudig gekozen worden wie het huis moet warm maken.
Gelukkig is er geen een keer behoefte geweest om de gasgestookte verwarming in te moeten schakelen. En zoals het er nu uitziet, met de ervaring van afgelopen winter, verwacht ik dat we de ketel en de gasaansluiting deze zomer nog de deur uit zullen doen. Daarmee hebben we ook nog eens een hoop extra ruimte wat vrij komt in de woning, want de warmtepomp staat op het dak en er is nauwelijks iets nodig in het huis.
Welke warmtepomp?
Wij hebben gekozen voor een LG Therma V monobloc warmtepomp. De reden hiervoor is uitgelegd in een eerdere post op deze site, maar het komt er hoofdzakelijk op neer dat het een van de voordeligste warmtepompen zijn, die veel warmte kunnen leveren, tot min 15 graden Celsius. Deze warmtepomp zorgt nu voor warm water en de verwarming van ons huis. Er zit zelfs nog een optie bij om het huis te koelen, maar daar ga ik aankomende zomer pas mee spelen ^-^.
Vervolg
Ik probeer elke week een post te plaatsen over onze warmtepomp en ervaringen ermee. Ik hoop dat ik hier iemand mee kan helpen in het nemen van een besluit om over te stappen. Tot volgende keer!
In het diagram bij de Vaillant warmtepompboiler zie ik Jaga Tempo’s staan?
Wauw, dat heb je goed gezien!
Inderdaad gebruik ik exclusief Jaga Tempo convector verwarmingen.
Deze zijn low h2o temperatuur geschikt, dat wil zeggen dat ze bij lauw water al warmte kunnen afdragen aan hun omgeving.
In mijn werkkamer heb ik nu ook enkele ventilators gemonteerd, dan geeft deze Jaga Tempo nóg meer warmte af.
Daardoor kon ik 1 verwarming verwijderen in mijn werkkamer zonder het koud te krijgen.