De vogels fluiten zalig om mij heen, het is prachtig weer en onze kinderen zijn een nachtje bij Opa en Oma. We hebben onze handen vrij vandaag. En dat voelt gek, want het is ineens zo stil in huis. Wat ga je dan doen? Nou, ik weet het wel. Doen wat ik het allerleukste vind…..
Stoeltje in de zon, gereedschap erbij en spelen maar!
Wat meet ik?
Het spookte al een tijd lang door mijn hoofd. Ik wilde de communicatie analyseren én onderscheppen die intern in de Therma V Monoblock loopt. Hiermee hoop ik dat ik zelf het modulatie schema van de LG Therma V kan besturen. Dan kan ik nog beter de Therma V aansturen zodat hij nog minder zou hoeven te pendelen.
Met dank aan een vriendelijke tweaker, die LG installateur is en daarom toegang heeft tot het uitlezen van LG warmtepompen, ben ik te weten gekomen dat het een instelling is -intern in de Therma V- die opgeeft dat de Therma V de eerste 15 minuten ALTIJD op 100% moet draaien. Dit is in lijn met wat ik en vele andere gebruikers hebben ervaren met de Therma V. Mijn print die ik nu heb zorgt ervoor dat deze tijd zo kort mogelijk wordt en de LG Therma V zo snel mogelijk gaat moduleren, maar het moet volgens mij nog beter kunnen als deze instelling weg is.
Ik heb te horen gekregen dat LG deze instelling niet kan (of wil?) aanpassen via een firmware update. Ze adviseren om hun eigen LG buffervat te monteren, maar ook dat buffervat lijkt niet de oplossing bij anderen. En dat is jammer, want het kan een hoop pendelgedrag voor heel veel gebruikers besparen als deze ‘raket’ methode van opstarten zou zijn verdwenen.
Therma V Monobloc is een split unit
Voordat ik in details treed over de communicatie intern in de Therma V, is het goed om te weten dat het Monobloc in feite een samengevoegde binnen-unit en buiten-unit is van LG. Dus ze hadden al een binnen-unit en een buiten-unit en door deze twee producten te combineren in één behuizing hebben ze een Monobloc gemaakt.
Door deze keuze zie je twee grote printen in de monobloc. Eentje draagt de naam outdoor-unit en de andere indoor-unit. Ze hebben niet de moeite genomen om voor het monobloc één maatwerk print te maken. En dat begrijp ik goed. Waarom zou je dat doen als je al een product hebt wat goed werkt? Het maken van een nieuwe print brengt het risico op fouten met zich mee. Dat is niet aanwezig bij het hergebruiken van een bestaand goedwerkend systeem.
Waarom?
Waarom ik begin over binnen-unit en buiten-unit komt omdat er intern in het Monobloc communicatie plaatsvindt tussen deze binnen-unit en buiten-units, ook al zitten ze in feite in dezelfde behuizing. Ook bij de originele binnen-unit en buiten-unit vindt er communicatie plaats tussen de twee apparaten.
Data analyse
Tijdens een lekkere zon op mijn bol ben ik er met mijn oscilloscoop achter gekomen dat de data communicatie werkt tussen 0 en 70 volt en niet is geïsoleerd van de netspanning. Ik herhaal, NIET geïsoleerd. Je mag het dus niet aanraken want anders sta je onder stroom. Het lijkt erop dat de IDLE bus een spanning is van 35 volt. Wanneer de buiten-unit een bericht stuurt naar de binnen-unit, dan is de bus spanning tussen 0 en 35 volt. Wanneer de binnen-unit een bericht terugstuurt naar de buiten-unit, dan is dat een spanning tussen 35 en 70 volt. Zie het plaatje hieronder.
De totale tijd voor beide berichten duurt circa 950 mS, dit omvat 2 frames; één van de buiten-unit en één van de binnen-unit als reactie daarop. Daarna volgt een rusttijd van ca 500mS en dan herhaalt de communicatie zich weer. De buiten-unit initieert de communicatie en de binnen-unit geeft daarop antwoord. Hier kwam ik achter doordat ik de binnen-unit had afgekoppeld van de netspanning waardoor alleen de buiten-unit nog spanning had. Ik zag toen dat de buiten-unit alsnog probeert data te verzenden. Zie het plaatje hieronder.
De volgende stap
Nu ik heb kunnen vaststellen hoe de data eruitziet en hoe deze verzonden wordt, moet ik iets gaan bouwen in de hardware zodat ik het gemeten signaal kan omzetten naar RS232. Dan kan ik het eenvoudig inlezen via een microcontroller of laptop. Ik moet nog even denken hoe ik dit ga doen, met welk schema en welke hardware componenten. Het zal in ieder geval een opto coupler hebben, zodat ik geen last heb van de netspanning.
Conclusie
Zodra ik de data kan omzetten naar RS232, hoop ik te kunnen vinden wie bepaalt hoe hard de buiten-unit moet draaien. Ik hoop dat de binnen-unit dit bepaalt, want dan kan ik de communicatie naar de buiten-unit zodanig aanpassen dat ik zelf kan bepalen hoe hard de buiten-unit aan moet staan. Wie weet kan ik dan een nóg betere sturing maken dan wat ik nu heb.
Wordt vervolgd…..
Top.
Erg mooi om te zien hoe je hier mee bezig bent.
Even een gedachte van mij.
Op beide printplaten zal dan ook een (de)modulator moeten zitten, die deze signalen verwerkt.
Is er op de schema’s niet te zien wel component dat is?
Zo ja, dan is er misschien een mogelijkheid om een zelfde component in jouw print te plaatsen, zodat je in iedergeval van de 230v draaggolf af bent
Goed dat je het zo neerzet! Helaas heb ik geen schema’s van de LG. En ik wil niet de printen uit de therma V halen omdat ik geen reserve onderdelen heb mocht ik wat stuk maken. Dus ik moet het echt doen op wat ik zie, voel en beleef. De componenten op de therma v zijn deels ingeseald in plastic waardoor je de opdrukken niet meer kan lezen.
Ik heb een circuitje inmiddels in gedachten, zal ik volgende keer ook delen, en dan kijken of het in de praktijk werkt.
Fijne dag!
Hallo interessant,
Jou ontwerp.
Ik zou graag ook 1willen
Zou je mij 1kunnen maken.als het werkt op de 7kw u44 monoblock.
Gr Mario
Hoi Mario,
zeker weten ! Ik hou je op de hoogte 🙂
Knap hoor hoe je dat allemaal kunt uitvogelen.
Wat een kennis!!
Blijf je volgen
Gr montebaldo hans
Ben je al weer iets verder?